Lite tips för kattägaren

Har du nyligen skaffat katt? Då vet du kanske att det finns mycket att hålla reda på. Även om katten är känd för att vara självständig ligger ändå mycket ansvar på dig som ägare. I början kan det vara svårt att hålla alla bollar i luften och veta precis vad som behöver göras för att katten ska vara frisk och glad. Ett smart sätt att få en bättre översikt över dina ansvarsområden är att göra en lista och bocka av dem en åt gången. Här är några tips på saker som gör din katt ännu nöjdare.

Försäkring

Förhoppningsvis kommer din katt att vara frisk som en nötkärna hela livet, men det finns situationer som är svåra att skydda sig emot. Ibland kan lyckan vara framme och din katt råkar ut för en skada – eller så blir den gammal och behöver regelbundet rås om. I vilket fall är en försäkring alltid bra att ha eftersom den kan skydda dig mot höga veterinärsräkningar. På så sätt kan du vara trygg i att du har råd att ge din katt vården den behöver.

Kastrering

Katter är biologiska varelser med biologiska behov. Det gäller såväl inne- som utekatter. Det betyder att din katt kommer att se sig om efter en partner under vissa månader av året. Om du inte har planer på att skaffa kattungar är det bäst att kastrera din katt för att undvika påökning i kattfamiljen. Det hjälper dessutom både hon- och hankatter att undvika stress.

Transport

Då och då kan din katt behöva transporteras. Kanske behöver du ordna logistiken för första resan från den tidigare ägaren eller så planerar du att ta ut den till sommarstället. Turer till veterinärer är också vanligt förekommande. I dessa fall behöver du ha någon form av transportbur för att hålla katten säker och bekväm under hela resans gång. En transportbur gör också att du håller katten på plats för att undvika jobbiga rymningar vid opassande tillfällen.

Vaccination

Precis som människor kan katten råka ut för otrevliga sjukdomar om immunförsvaret inte klarar av att avvärja attackerna. Du kan ge din katt hjälp på traven att komma undan genom att vaccinera i förebyggande syfte. Kattpest och kattsnuva är namn på sjukdomar som katter kan råka ut för – men som du enkelt kan undvika med hjälp av en vaccination. Det besparar lidande för katten och gör livet enklare för dig som ägare.

Aktivitet

Varje katt behöver någon typ av aktivitet. Behovet av fysisk motion varierar beroende på ras och individ, men det är alltid bra att ta ut katten på regelbundna promenader. Innekatter kan lätt bli rastlösa om de tvingas tillbringa varje timme inomhus. Med hjälp av olika leksaker kan du se till att din katt får aktivera sig även inomhus. Det kan också vara bra att ha en klösbräda installerat för att låta katten klösa av sig och bespara andra möbler i ditt hem.