Aktivera din katt

Fördelar med att aktivera din katt

Att aktiveras både psykiskt och fysiskt är inte bara bra för oss människor, även våra fyrfota vänner behöver fysisk och psykisk stimulans för att må bra. Visste du till exempel att katter redan som unga visar ett mycket lugnare och tryggare uppförande om de blir aktiverade regelbundet? Vill du slippa behöva plocka ner din katt från gardiner och få möbler och annat sönderklösta kan det alltså hjälpa att aktivera din katt oftare.

Fysiska aktiviteter för din katt

Att en katt behöver röra på sig tror jag inte att någon har missat. För dig som har en utekatt brukar detta inte vara något problem då katten kan röra sig fritt och springa av sig när den har lite extra energi. För innekatter däremot kan det vara lite knepiga. Ett hett tips är att ge din katt leksaker, det kan ta tid att hitta något som just din katt tycker om, så prova dig fram och läs din katts signaler för att hitta något som fungerar för just er.

En vanlig favorit är något så enkelt som en ihoprullad pappersbit, gärna av smörgåspapper eller liknande. Det rullar lätt, går att prassla med och är så billigt att man nästan kan kalla det gratis. En pinne med fjäder i änden är smidigt för dig som vill kunna leka med din katt utan att riskera att fingrarna blir ett byte i lekens hetta, då kan du på tryggt avstånd få din katt att springa i cirklar kring dig.

Psykiska aktiviteter för din katt

Lika viktigt som det är att din katt får sin dagliga motion är det att den får använda huvudet och får lite knepigare lekar där den aktiveras även psykiskt. En bra början redan när katten är ung är att lära katten sitt namn, helt enkelt genom att kalla på den och belöna den när den reagerar på sitt namn. Katter lyssnat extra mycket på ord med bokstäverna S och T så ett hett tips är att välja ett namn med någon av dessa bokstäver.

Liksom hundar gillar katter att använda luktsinnet och leta efter saker. Göm en bit godis i lägenheten och hjälp din katt att förstå att den finns där ute genom att låta den lukta på en godisbit och ta sedan med den till rummet med godis. Det finns även leksaker med godisbitar i som katten får ut genom att vända och vrida på leksaken. Perfekt för dig som vill aktivera din katt utan någon större ansträngning.