Den Norska skogskatten

Den norska skogskatten är en kattras vilken härstammar från just Norge. Rasen ingår i gruppen för semilånghåriga katter, alltså en katt med halvlång päls som är vattenavstötande och är anpassad till ett kallare klimat. Skulle man vilja köpa en norsk skogskatt som är renrasig och har rätt utseende med en dokumenterad stamtavla får man räkna med att betala cirka 6 000 – 7 000 kronor. 

Historia

Denna kattras tillkom genom naturlig anpassning till nordens kalla klimat. Dock ansågs den inte som en raskatt förrän efter 1930-talet då de visades upp i en tävling i Tyskland där domarna ansåg att det var en mycket fin ras. Tyvärr satte andra världskriget stopp för utställningskatssindustrin som börjat bli allt större och den fina rasen kom i skymundan till 1970-talet. Idag ställs kattrasen ut i många länder såsom exempelvis USA. Den har blivit allt populärare i Sverige vilket bidragit till att rasen troligen är vanligare i Sverige än i Norge. 

Egenskaper

Den norska skogskatten är en social katt som är vanligt att ha som husdjur då den ofta trivs i mänskligt sällskap. Den är tillgiven och kärvänlig om den behandlas på ett bra sätt och anpassar sig lätt till olika omgivningar och situationer. Den är även intelligent, lugn, lekfull och pratar gärna. Rasen är vänskaplig, livlig, självständig och passar ofta bra med andra djur. Den vill gärna ha möjlighet att gå utomhus och en speciell egenskap hos kattrasen är att när den klättrar nerför träd har den huvudet först och backar inte som många andra tamkatter. En norsk skogskatt är också en mycket bra jägare.

Kattens utseende

Rasen har en kropp som är muskulös och långsträckt, men samtidigt är den mycket smidig. De har höga ben, med något lägre framben än bakben. Katten har en mycket yvig och stor svans som enligt kriterier för utställning skall vara så pass lång att den når kattens skulderblad, men helst ända till dess nacke. Det är många färger som är godkända inom rasen, men de får inte vara choklad, lila eller maskad. Den halvlånga fluffiga pälsen i dubbla lager på kroppen kännetecknas med en krage kring halsen. Den skall gärna ha stora tofsar på sina öron och de har även mer hår under sina tassar än vad andra typer av katter har. 

En hane väger 5 – 10 kilo och räknas till en av de mycket stora tamkatterna. Honorna väger däremot ungefär hälften av hanarna, cirka 3 – 6 kilo.